15 februar 2008

Trer støttende til for Mandalselva

Fylkesmannens miljøvernavdeling i Vest-Agder støtter elveeierne i Mandalselva som ønsker å øke minstevassføringa ved Laudal kraftstasjon for å slippe laksen forbi. - Forutsetningene for endring i konsesjonsvilkårene er klart til stede, fastslår fylkesmannen i sitt høringssvar til NVE.

Utbygginga av Laudal kraftverk (konsesjon gitt 1977, kraftverket igangsatt 1981) medførte at en 6 km lang strekning oppstrøms Laudal fikk sterkt redusert vassføring (minstevassføring 0,25 m3/sek). Konsesjonsvilkåra åpna imidlertid for at minstevassføringa kunne revurderes "dersom forholdene senere gjør det mulig å opparbeide Mandalselva til ei god lakseelv".

Etter at det ble starta fullkalking i Mandalselva i 1997, som på dette tidspunktet var tom for laks, har elva utvikla seg til å bli ei av de beste lakseelvene i landet.

"Forutsetningene for at konsesjonsbestemmelsenes vilkår om at minstevannføring og tiltak kan komme til anvendelse, er derfor klart til stede", mener fylkesmannen, og støtter dermed utspillet fra elveeierne (se relatert artikkel under).



Tap i kraftproduksjon - verdiøkning i laksefisket
Fylkesmannen tilrår derfor betydelig større minstevassføring på elvestrekningen Laudal - Mannflåvatn enn det Agder Energi sjøl foreslår i sin søknad til Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE). Energiselskapet foreslår henholdsvis 3,0 og 1,5 m3/s som sommer- og vintervassføring, samt slipp av "lokkeflommer" på til sammen 15 mill m3/s. Fylkesmannen tilrår imidlertid minimum 15 m3/s som sommervassføring, og minimum 6 m3/s ved smoltutvandring.

- Våre forslag til minstevassføring innebærer et kraftproduksjonstap. Vi mener imidlertid at verdiene som vinnes på laksen, er på et økonomisk nivå som tåler sammenligning med kraftproduksjonstapet. Bygging av planlagte kraftverk og produksjonsfremmende tiltak vil gi en framtidig kraftproduksjon i Mandalsvassdraget som langt vil overstige dagens produksjon, sjøl om konsesjonsvilkårene for Laudal kraftverk skulle bli endra slik vi foreslår, konkluderer Fylkesmannens nettsider.

NVE har sendt søknaden på høring. Etter gjennomført høring, skal NVE lage ei innstilling til Olje- og energidepartementet.

Ingen kommentarer: