06 februar 2008

Nei til økt gjenutsetting

Miljødepartementet har i samråd med fiskeri og kystdepartementet bestemt at det i 2008 ikke skal åpnes for økt omfang av gjenutsetting i elvefisket etter anadrome laksefisk. Det betyr at begrensninger i laksefisket ønskes å omfatte innkorting i fisketid som virkemiddel.
Tidens krav skriver:

Nei til økt gjenutsetting
Det ligger an til kraftige innstramminger i laksefisket i elvene. Men de som tror at de kan omgå dette ved å satse mer på fiske etter fang og slipp-prinsippet, blir nå stoppet.

Av JAN ARVE ØDEGÅRD Publisert 04.02.2008
Rett før helga gikk det nemlig ut melding om at Miljøverndepartementet i samråd med Fiskeri- og kystdepartementet har bestemt at det i 2008 ikke skal åpnes for økt omfang av gjenutsetting i elvefisket etter anadrome laksefisk.

Beslutningen er tatt fordi Miljøverndepartementet og Fiskeri- og kystdepartementet også er ansvarlig myndighet for dyrehelse og dyrevelferd hos fisk.

- Dette innebærer at fylkesmannen og rettighetshaverne i større utstrekning må benytte fisketid som virkemiddel i reguleringssammenheng, og at kvoter blir det eneste reelle alternativet til innkorting av fisketid, skriver Direktoratet for Naturforvaltning på sine nettsider.

Utkast til nye fiskeforskrifter fram til 2012 er nå ute på høring i de enkelte fylker etter at fylkesmannen i hvert fylke er kommet med sine forslag til innstramminger.

I Møre og Romsdal ligger det an til følgende innstramminger:

* Fisketiden kortes inn med 15 døgn i en rekke elver og vassdrag. Generell fisketid er fra 15. juni til 31. august.

* Unntak på Nordmøre: Driva, Usma, Surna og Batnfjordselva 1. juni til 31. august. Litjdalselva 1. juni til 15. september. Smøla 1. januar til 15. september og 1. november til 31. desember.

* I alle vassdrag unntatt de som er infisert av lakseparasitt, innføres en døgnkvote på en laks og to sjøørreter per fisker gjennom hele sesongen.

* I Surna innføres en særskilt kvote med maksimalt en laks per døgn, to lakser per uke og tre lakser per sesong per fisker.

* I Driva innføres en særskilt kvote med maksimalt tre sjøørreter per døgn per fisker. Laks er ikke inkludert i kvotereguleringen, men når tre sjøørreter er tatt, skal alt fiske opphøre. Markfiske forbudt i august.

Da høringsfristen utløp 15. januar, var det kommet inn totalt 27 høringsuttalelser i Møre og Romsdal, deriblant seks fra Nordmøre. Ingen av uttalelsene fra Nordmøre tok til orde for økt bruk av fang og slipp-prinsippet.

Innen 15. februar skal den enkelte fylkesmann ha fastsatt nye forskrifter som gjelder fra og med fiskesesongen 2008 til og med 2012.

Ingen kommentarer: