25 september 2007

Ikke så verst likevel..........

NINA har bl.a. beregnet at Mandalselva behøver til sammen 2.062 hunnlaks, gitt en snittvekt på 2,5 kg, for å nå elvas definerte gytebestandsmål. Dette utgjør 5.155 kg (se s. 43, rapport i vedlagte link).

Gitt at det i år fanges 6 tonn laks i Mandalselva, og dette er 30 % av total oppvandring (basert på erfaring fra andre elver, men usikkert!), er det gått opp 20 tonn med fisk i Mandalselva i år. Hvis det forutsettes at halvparten av dette er hunnfisk, er samlet oppvandring av hunnfisk 10 tonn. Fratrukket halvparten av fangsten dvs. 3 tonn skal det da være til sammen 7 tonn med hunnfisk i elva etter endt sesong (men, antall hunnfisk som er fisket opp er trolig mindre enn 3 tonn fordi mange ble sluppet tilbake igjen som følge av oppfordring om dette).

Siden snittvekten på fisken i år ligger an til å bli 3,15 kg, kommer vi da frem til at det er 2.222 hunnfisk igjen til gyting. Dette er godt over NINAs gytebestandsmål på 2062 hunnfisk. I tillegg er fisken i år betydelig større enn forutsetningen for gytebestandsmålet der snittfisken veier 2,5 kg. Dette gir som kjent vesentlig flere egg.
Med andre ord, ingen grunn til å krisemaksimere om fremtiden som følge av en ”dårlig sesong”…

http://www.nina.no/archive/nina/PppBasePdf/rapport/2007/226.pdf

Ingen kommentarer: